marți, 24 august 2010

Genealogia lui Lovendal.Mari familii boieresti si domnitoare romane


Foto Petru Bogdan

De la marele hatman al cazacilor, BogdanHmelnitki, la marele profesor universitar Petre Bogdan

Petre Bogdan, născut în anul 1873, este considerat a fi creatorul şcolii româneşti de chimie fizică. Printre cercetările sale, amintim cele privind starea de disociere la acidul azotic, polimerizarea lichidelor, viteza sunetului în lichide, constituţia solidelor pe baza teoriei cinetico-moleculare. A găsit o nouă relaţie privind tensiunea superficială şi a stabilit o formulă pentru calcularea diametrului moleculelor în faza lichidă. În 1926 a fost ales academician, iar timp de 6 ani a fost şi rectorul Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi.

Munca sa ilustră a fost apreciată tocmai de Svante Arrhenius, laureat al premiului Nobel, pentru cercetările sale în domeniul mobilităţii ionilor de potasiu. Să nu uităm că Petre Bogdan a fost bunicul lui Ioan Petru Culianu (1950-1991), mare profesor de filosofie şi religie.

Dar puţini ştiu faptul că cei doi iluştri reprezentanţi ai României (Petre Bogdan şi Ioan Petru Culianu) sunt urmaşii lui Bogdan Hmelniţki, mare hatman căzăcesc, care a fost pentru ucrainieni şi un mare erou naţional. Fiul lui Bogdan Hmelniţki, Timuş, s-a însurat cu fiica lui Vasile Lupu, Ruxandra, iar cei doi au avut o descendenţă printre care putem ajunge la marele profesor universitar.
Sursa: http://lovendal.net/

Niciun comentariu: