marți, 7 decembrie 2010

Maria Banus (1914-1999)

Maria Banuş (n. 10 aprilie 1914, Bucureşti; d. 14 iulie 1999) a fost o poetă, traducătoare şi eseistă din România, de origine evreiască; este mama pictorului Tudor Banuş (n.1947), care locuieşte în Franţa din 1972. Vezi: http://www.romanianjewish.org/db/pdf/nr237/pagina15.pdf

Biografie şi studii

Maria Banuş s-a născut la data de 10 aprilie 1914 în oraşul Bucureşti, fiind fiica lui Max Banuş, contabil şi director la Banca Marmorosch Blank şi a Anettei. După absolvirea studilor liceale la Institutul "Pompilian" din Calea Rahovei, a urmat cursurile Facultăţii de Drept şi apoi pe cele ale Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti.

[modifică] Debutul literar

Debutează, în anul 1928, în revista "Bilete de papagal" (a lui Tudor Arghezi), cu poezia "La 14 ani", dezvăluindu-şi crezul poetic:
Te caut pe tine, suflete frumos
Cu frăgezimea şi durata unui fum
Încât mă mir şi eu cum de ai loc
În fiinţa mea de-acum.
În perioada interbelică, a colaborat la revista Azi, precum şi la alte publicaţii, cu poezii având un caracter aproape exlusiv erotic, din care a şi alcătuit primul său volum, intitulat Ţara fetelor (Ed. Cultura Poporului, 1937). Acest volum face parte din etapa confesiunilor adolescentine ale poetei. Încă din anul 1939, s-a apropiat de mişcarea muncitorească, activând în organizaţiile antifasciste create sub egida Partidului Comunist, iar treptat în versurile sale încep să se facă simţite.

Niciun comentariu: