vineri, 25 martie 2011

Nationalismul radical, magnet pentru tinerii germani

Sursa: FrontPress
Partidele de sistem au răsuflat uşurate pentru că cea mai mare formaţiune naţionalistă din Germania nu a reuşit să intre în parlamentul local din landul Saxony-Anhalt, în urma scrutinului regional de la sfârşitul săptămânii trecute.
A lipist foarte puţin ca plafonul de 5 la sută să fie atins de Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD). Naţionaliştii au obţinut 4,6 procente, adică peste 45.000 de voturi, foarte multe din partea tinerilor. Conform studiilor, 15 la sută din tinerii sub 30 de ani au votat pentru NPD.
“Pericolul naţionalismului extremist” continuă însă să sperie analiştii. Profesorul Hajo Funke, comentator politic şi sociolog, a declarat că NPD-ul, deşi nu a intrat în parlament, are o influenţă în landul Saxony-Anhalt prin faptul că atrage mulţi tineri.
Naţionaliştii au obţinut mai multe voturi în zonele rurale şi în orăşelele mici. Acest lucru este explicat de specialişti prin faptul că marile aglomerări urbane din Germania sunt “multiculturale”, mesajele patriotice radicale penetrând mai greu spaţiul public.
După alegerile regionale de duminca trecută, au intrat în parlamentul landului est-german creştin-democraţii, care au ieşit pe primul loc, post-comuniştii de la Partidul Stângii, care au obţinut locul al doilea, urmaţi de social-democraţi şi ecologişti. În landul Saxony-Anhalt se înregistrează cea mai mare rată a şomajului din Germania şi sunt cele mai mici salarii din ţară.
sursa   http://blog.nouadreapta.org/
http://teodorapetrescu.blogspot.com/

Niciun comentariu: