luni, 19 decembrie 2011

2 morti anuntate, ale unor personalitati diametral opuse.


  Foto: Alexander Dubcek(1921-1992) initiatorul Primaverii de la Praga. DESPRE EL NU SE POMENESTE NIMIC IN ACEASTA CONJUNCTURA. Lider al  Cehoslovaciei (1968-1969), capturat si dus in lanturi la Moscova.

S-au anuntat doua morti ale unor personalitati diametral opuse.
Este vorba de "personalitatea" Corei de Nord KIM JONG-IL,  care nu a tinut niciodata un discurs,  mare amator de mancare buna si trabucuri, nu stim cu femeile daca s-a descurcat sau, a fost la fel de timid  ca si la  a  debita(a citi) discursuri.
Pentru el a fost suficient ca a fost "baiatul lui tata".
Prost sa fii (avea figura de retardat mintal )  da, sa te nasti  din cine trebuie si sa fii recunoscut.
Tatal lui a fost model pentru Ceausescu si acesta din urma a cautat sa inradacineze in Romania  acest prost  obicei asiatic, supusenia cu orice risc,care nu a re nimic de-a face cu  lumea civilizata europeana. 
A doua personalitate adevarata de data asta Vaclav Havel   un militant activ contra regimului comunist, sunt multe de spus , de lauda despre el. Vaclav Havel  artizan alaturi de  A. Dubcek al Primaverii de la Praga.
Imi aduc aminte de  Primavara de la Praga, eram adolescenta  si  la birourile Raf.Brazi unde lucram ( blocul galben se vede din tren) era un curent unanim de simpatie fata de  aceasta primavara  in frunte cu presedintele de atunci al Cehoslovaciei, Alexander Dubcek.  Dar, atunci  am ascultat cu atentie stirile despre intrarea tancurilor sovietice in 21 aug. 1968 pentru reprimarea primaverii si reinstaurarii iernii. Chiar  atunci o colega care era la maternitate sa nasca  a avut de suferit deoarece, doctorii in loc sa se ocupe de ea, ca avea o nastere cu probleme au fugit la tv., sa vada tancurile cum este reprimata Primavara de la Praga.  Asta pe ea a costato nenumarate  operatii, anii buni si nu stiu daca s-a rezolvat aceasta problema vreodata. Dubcek a  fost alungast din tara. La fel de mandri am fost si la discursul lui N. Ceausescu din  mai 1968 de sustinere a primaverii de la Praga. Am vazut chiar  o revistra in care era ironizata armata sovietica  pentru intrarea cu tancurile in Praga. Dar totul a fost de scurta durata deoarece dupa vizita lui N. Ceausescu in  1971 in  Coreea de Nord a gasit de cuviinta,  sa devina si el dupa model asiatic cel mai iubit, cel mai .. si  ca acest cult al personalitatii desantat i se potriveste manusa.
Pentru respectarea adevarului istoric, spun  cu  toata raspunderea ca  alegerile  din Cehoslovacia de dupa razboi au fost castigate " pe bune" de Partidul Comunist Cehoslovac. A fost singura tara de sub umbrela sovietica care,  si-a ales liber consimtit  conducatorii comunisti. Daca pe parcurs si-au schimbat parerea, asta e altceva. Oricum aveau aceeasi soarta, chiar daca nu  alegeau comunismul.
Dar nu pot spune cum spunem noi romanii ca,  ni s-a impus si au fost inversate rezultatele alegerilor. Asta este mandria noastra. Macar atat sa se consemneze de istorici, ca am fost victime dar, cehii  au acceptat de buna voie prin alegeri libere jugul comunist.
In concluzie  liderul nord-corean  a  pastorit tara cu un vizibil retard mintal, doar ca era baiatul lui tata in timp ce,  fostul Presedinte al Cehoslovaciei  a  devenit lider dupa ani de suferinta, privat de libertate din care s-a ales cu o boala de plamani foarte grava, care i-a adus si sfarsitul. 2 destine diferite  ale unor oameni diferiti. Dar soarta a jucat un rol important pentru amandoi. 

Niciun comentariu: