joi, 22 decembrie 2011

DISCRIMINARE RASIALA impotriva tiganilor

Spitalul “Marie Curie” acuzat de DISCRIMINARE RASIALA impotriva tiganilor

autor: FrontPress 22.12.2011
Spitalul “Marie Curie” din Bucureşti a fost acuzat că ţine copiii ţigani în saloane separate. Organizaţiile Romani Criss şi ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice au cerut vehement constatarea faptei şi sancţionarea responsabililor, reclamând conducerea spitalului la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Cele două organizaţii neguvernamentale informează că au transmis miercuri Consiliului o plângere oficială privind tratamentul diferenţiat aplicat ţiganilor, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Sklodowska Curie” din Bucureşti (fost Budimex).
Este vorba despre segregarea copiilor romi faţă de copiii majoritari prin aşezarea lor în saloane separate. Este pentru prima dată când informaţii despre astfel de practici în spitalele din România s-au putut concretiza într-o plângere către autorităţi”, se arată în comunicatul transmis presei.
“Boala nu face discriminare pe criteriul etnic. A avea un copil bolnav este o tragedie pentru orice familie, indiferent de etnie. Denigrarea şi excluderea micuţilor pacienţi doar pentru că sunt de etnie romă nu face decât să adauge şi mai multă suferinţă şi nemulţumire”, a declarat Oana Mihalache, reprezentanta Romani Criss, pentru Mediafax.
“Deşi legea românească interzice expres şi sancţionează discriminarea etnică, aplicarea legii întârzie când este vorba despre sistemul sanitar. De aceea, credem că este cazul ca Ministerul Sănătăţii şi autorităţile publice locale care au în subordine spitale să verifice dacă regulamentele interne ale spitalelor conţin prevederi prin care se interzice segregarea etnică şi dacă aceste prevederi sunt respectate în practică” a adăugat Iustina Ionescu, avocata ECPI.
Cele două organizaţii neguvernamentale precizează că un principiu fundamental care stă la baza exerciţiului dreptului la sănătate este ca acesta să fie respectat fără discriminare, inclusiv pe criteriul etniei. Conform Mediafax, Romani Criss şi ECPI au realizat Ghidul monitorilor de drepturile omului în domeniul discriminării în accesul la servicii de sănătate al persoanelor care aparţin etniei ţigăneşti, cu ajutorul căruia îşi vor intensifica activitatea de monitorizare şi raportare a discriminărilor care au loc în legătură cu dreptul la sănătate.
Discriminare? Fiţi seriosi… Poate că saloanele au fost împărţite în funcţie de calitatea de asigurat şi plătitor de impozit a părinţilor, aşa că Romani Criss & co ar trebui să constate o discriminare pozitivă pentru ţiganii care beneficiază de tratament medical pe banii noştri, deşi părinţii copiilor de ţigani nu au muncit legal niciodată şi nu au plătit NICIODATĂ taxe, impozite şi CAS către statul român”, consideră pe blogul personal senatorul democrat-liberal Iulian Urban.
“Dar altfel drepturile românilor nu ar fi încălcate dacă plătitorii de asigurare medicală care vin în spital sunt trataţi la fel ca cei care nu plătesc nici o taxă nicăieri şi au BMW la scară? Pentru că majoritatea dintre copiii de ţigani care sunt trataţi pe banii mei, ai tăi, sunt aduşi şi luaţi de la spital cu maşini gen BMW, Mercedes, Audi A8. Nu demonstrezi că ai plătit asigurări, pui mâna şi vinzi Audi-ul care consumă 25 de litri la suta de kilometri şi plăteşti frumos serviciile medicale”, a continuat parlamentarul român care caracterizează cele două organizaţii care au reclamat cazul ca fiind “tocătoare de bani europeni”.
Iulian Urban mai crede că separarea din saloane este motivată şi de rudele copiilor ţigani. “Să nimereşti în salon cu un copil ţigan înseamnă că trebuie sa convieţuieşti zile întregi cu tot tacâmul format din: manele puse până la miezul nopţii şi închise doar când vine agentul de pază, scandaluri, certuri, ţipete şi altele… Sunt şi excepţii, dar de cele mai multe ori aşa arată situaţiile de genul acesta, ca să nu mai zic că înjură groaznic în prezenţa celorlalţi copii de români.”
În final senatorul consideră că rezolvarea problemei ţigăneşti se poate face doar prin aplicarea drastică a legii, indiferent de etnie, şi că “discriminarea pozitivă nu face altceva decât să adâncească segregarea”. Sursa: FrontPress.ro
Home | »


Niciun comentariu: