marți, 27 decembrie 2011

Hamas model

HAMAS, “un model” pentru Fratii Musulmani din Egipt

autor: FrontPress 27.12.2011
Ismail Haniyeh, premierul Autorităţii Palestiniene şi un important lider Hamas (Mişcarea de Rezistenţă Islamică), organizaţia care controlează Fâşia Gaza, s-a întâlnit la Cairo cu liderul Fraţilor Musulmani, cea mai puternică forţă politică din Egipt. Militanţii palestinieni sunt consideraţi terorişti de Statele Unite ale Americii şi Israel.
Premierul palestinian a efectuat luni o vizită în Egipt, prima deplasare externă din 2007, anul în care islamiştii au preluat puterea în Fâşia Gaza, fapt ce a dus la impunerea unei blocade din partea Israelului. Acesta a avut mai multe discuţii cu conducerea Fraţilor Musulmani, care în urma a două tururi de scrutin au ieşit învingători la alegerile parlamentare.
Mohammed Badie met Haniyeh, liderul islamiştilor egipteni, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă comune că Hamas este un model pentru oganizaţia pe care o conduce. Acesta a mai lăudat şi reconcilierea dintre Hamas şi Fatah, aripa naţioalismului secular palestinian, care controlează Cisiordania.
Fraţii Musulmani, care au renunţat oficial la violenţe în anii ’70, au declarat că susţin însă “rezistenţa” palestinienilor împotriva ocupaţiei sioniste.
Hamas este considerată o organizaţie teroristă de către Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Israel. La polul opus se află Rusia, care întreţine relaţii diplomatice cu organizaţia islamistă.
Israelul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea dintre Hamas şi islamiştii egipteni, care ar putea forma noul guvern de la Cairo.
Egiptul este unul dintre puţinele state musulmane care recunosc Israelul, semnând un tratat de pace istoric cu statul evreu în 1979. Sursa: FrontPress.ro

2 comentarii:

silvo spunea...

Muy buen día y un abrazo!

Odorica Ion spunea...

Silvo, o dupa-amiaza frumoasa in continuare. Te imbratisez, Odorica