joi, 29 decembrie 2011

Iranul ameninta cu BLOCAREA

Iranul ameninta cu BLOCAREA traficului petrolier international prin inchiderea stramtorii Ormuz

autor: FrontPress 29.12.2011
Stramtoarea Ormuz, pe unde trece 30-40 la suta din traficul maritim petrolier mondial, va fi inchisa pentru tranzitul aurului negru in cazul in care se vor impune noi sanctiuni impotriva exporturilor petroliere iraniene, a avertizat marti seara un inalt oficial de la Teheran, citat de agentia de presa Irna.
“Daca vor fi adoptate sanctiuni impotriva petrolului iranian, atunci nicio picatura de petrol nu va mai tranzita stramtoarea Ormuz”, a afirmat prim-vicepresedintele republicii islamice, Mohammad Reza Rahimi.
Israelul, Statele Unite ale Americii si o serie de tari europene au in vedere impunerea de sanctiuni impotriva exporturilor petroliere ale Iranului, din cauza controversatului program nuclear al Teheranului, dezvoltat cu ajutorul Rusiei in scopul acoperirii necesarului de energie electrica.
Declaratia lui Mohammad Reza Rahimi intervine in conditiile in care marina iraniana a inceput sambata ample manevre militare in zona stramtorii Ormuz. Importante forte navale au fost amplasate in estul stramtorii, in marea Oman si in golful Aden, precum si in oceanul Indian.
Statele Unite nu s-au lasat intimidate si au anuntat miercuri ca nu vor accepta ca Iranul sa blocheze stramtoarea Ormuz, informeaza AFP. “Nici o perturbare a traficului maritim in stramtoarea Ormuz nu va fi tolerata”, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului. In zona activeaza si a cincea Flota a SUA, dar si mai multe vase de razboi ale altor tari, care patruleaza cautand pirati. Sursa: FrontPress.ro

Niciun comentariu: