vineri, 20 decembrie 2013

Nu stim sa profitam


Foto: Castelul Bran.

Ne dam cu stangul in  dreptul. Nu stim sa profitam de anumite facilitati cu care am fost gratulati, in urma un or conjuncturi independente de noi.
Imediat dupa "revolutia din 1989", cand toata lumea era bucuroasa ca poate vizita Romania, unde puteau vedea si respira prin toti porii, anumite obiective turistice celebre,  aproape imposibil de vizitat in anii comunismului, ce am gasit noi ca este mai bine de facut ? Sa negam ! Cand  turistii straini veneau special pentru a vedea Castelul Bran unde se presupunea ca a trait si Vlad Tepes eroul romanului Dracula, ce am gandit noi prin mintea celor fara minte ? Sa negam ! Si a inceput  campania in ziare si televiziuni prin care ne aratam jigniti cu asocierea cu Vlad Tepes ca sangerosul Dracula din romanul scris de Bram Stoker si NEGAM ca la Castelul Bran a trait  Vlad Tepes. Ca este o minciuna pusa la cale de  cei care se ocupau de turism pentru a se imbogati ,mintind poporul si turistii. Ce prostie mai mare ca asta cand, alte natii  inventeaza  locatii pentru a atrage turisti. Contele de Monte Cristo, care se zice ca a fost un  cizmar si cazul a fost luat din arhiva Politiei de catre Alexandre Dumas tatal un adevarat "latifundiar literar", nu a fost pe insula If  incarcerat dar,  s-a inventat si totul merge inainte ca si cum  ar fi esenta adevarului.
Acum in cea mai  incomoda  aluzie vedem cum orice  cetatean strain, vipuri sau turisti obisnuiti ca de cum  li se pune microfonul la gura sunt intrebati daca le plac sarmalele si daca le plac romancele ca frumusetile lumii. Si usor, usor s-a adeverit faptul ca noi contribuim la raspandirea prostitutiei.
Daca englezoaicele se spune ca sunt urate, cine este intrebat de act lucru.
Nimic nu poate fi mai fals decat aceste intrebari injositoare adresate turistilor, pentru a le atrage atentia si aprobarea ca asa este sunt frumoase, sunt scoase cu clestele fortat din gura.
Cand am fost in anul 1986 intr-un circuit prin tara am ajuns si la Campuri la casa lui Mos Ion  Roata. Fiind cu familia intr-un grup organizat cand am ajuns acolo, ramanand mai la urma un localnic mi-a spus ca acea casa prezentata ca a lui Mos Ion Roata nu era a lui, a lui se  distrusese de mult si acea la care eram era a unui alt localnic care, era cu peste 50 de ani mai noua ca a lui Mos Ion  Roata dar, era cea mai veche de pe acele meleaguri. Eu auzind asta, m-am fofilat si nu am mai intrat. Poate  am facut rau caci pentru mine,ori ca era facuta la 1850 sau la 1900 era tot una si arata cum traiau oamenii obisnuiti acolo. Insa  nu pe toata lumea  o intereseaza originalul ci numai, pentru a fi acolo si pentru a colporta minciuna isi astupa urechile, sa nu mai stie nimic. Dar aceste lucruri nu se fac publice si doar se afla prin anumite scapari neprogramate si necontrolate.
Asta am vrut sa spun  ca de cate ori vad ca, turistii celebrii sau mai putin celebri sunt intrebati de fete, de parca Romania este un bordel cu dame de vanzare si apoi despre sarmalutele care nu sunt de sorginte romaneasca asa cum sunt toate  tocaturile, de sorginte  turceasca, ma cuprinde un sentimente de murdarie, minciuna si injosire. Dar daca interesul imediat ne cere sa mintim, sa mintim dar, cu limita si mai cu perdea.Atat vreau sa spun ca,  nu stim cum sa facem sa scoatem ce este urat in fata, atentand la bunul renume al romanilor si ce este frumos sa dosim.
In functie de interesele neamului e bine sa actionam. Guvernantii nostri nu vor binele nostru pentru o viata mai buna, caci pentru ei este usor de furat, sute de milioane de euro dintr-un condei si nu sunt interesati de comertul cu amanuntul, care este la baza prosperitatii popoarelor  bogate, mai ales cele occidentale.

Niciun comentariu: