miercuri, 25 decembrie 2013

Panait Istrati


Panait Istrati (1884-1935) scriitor romano-francez, fiu de contrabandistAmintiti-va cuvintele lui :" Mama era spalatoreasa cu ziua si niciodata de Craciun sau de Paste nu ne-a lipsit porcul sau mielul".
Va dati seama in ce saracie traim acum !!!

A avut o  viata foarte aventuroasa.
Sa vedeti cum l-a cunoscut pe Romain Roland !
Si episodul de la  Cairo in anii 1900 si,  cand a plecat cu Stefan Gheorghiu, (in  calitate de socialisti), care era foarte bolnav de plamani si  erau mereu dati afara din  chirie, din  cauza ca Stefan tusa si scuipa sange toata noaptea. Ca sa faca rost de bani s-au hotarat sa cersasca adica Panait, sa  mearga pe la mesele unei terase, cu caciula in  mana si sa ceara bani ca nu sunt din partea locului si prietenul sau este grav bolnav de ftizie. Dar un sarlatan care nu era mai prejos ca hotii nostrii care ne conduc, a spus ca-i tine palaria plina ochi cu bani, pe perioada cat merge la WC si nu l-a mai vazut nici in ziua de azi !!!
Dar cred ca mai tari sut banditii care  conduc Romania acum:)))
Este de pomina  ca intr-o zi mergand acasa  concubina lui nemtoaica de la Paris, ea i-a strigat de la geam sa nu se apropie caci,  tara ei Germania  este in razboi din  acel moment, cu tara lui Romania si i-a aruncat toate boarfele pe geam. De atunci nu a mai vazut-o !!! Incepuse Primul Razboi Mondial !!!
Romanul vietii lui merita citit caci este printre cele mai aventuroase si pline de neprevazute vieti !
A fost invitat oficial la Moscova de Stalin sa vada cat de bun este comunismul, dar intorcandu-se inapoi la Paris, a scris adevarul fiind  apoi  considerat PERSONA NON GRATA in URSS !!!
Dupa nuvela lui s-a facut filmul CODIN.
Sper ca v-am facut destul de curiosi pentru a frunzari aceasta carte, chiar si pe diagonala.

Niciun comentariu: