luni, 26 decembrie 2016

Machiavelism (reluare)

2013

Cine nu manipuleaza, acela va fi manipulat

Foto: Niccolo Machiavelli (1469-1527) autor  Principele.

Ce mai asteptam ? Aceasta este intrebarea de baraj pusa la  o televiziune.
Asa este dar, stim cu toti ca daca nu suntem uniti, nu putem rezolva nimic. Si daca asteptam ca UE sa ne faca dreptate, vedem ca ei sunt motorul tradarii noastre. Eu ajung sa aprob  atitudinea Angliei care vrea sa iasa din UE. Daca nu eram in UE nu ne prabusam asa de tare. Nu mai putea Betivache sa faca ce vrea cu noi sub  umbrela UE, a unei doamne cancelar a Germaniei care isi vede linistita de interesele ei, ale partidului ei  care intra acum in  alegeri si a Germaniei, ca nu i se permite sa-si tradeze tara.
Pentru Betivache si gasca lui de banditi suferim noi acum  si s-a sters la chiur  UE cu referendumul nostru din 29 iulie 2012.
Democratia? Ce inseamna democratia ? Democratia este siluita dupa interesele mai marilor lumii sau a Europei. Pentru noi democratia trebuie sa insemne interesele Romaniei  si nu interesele altora  care sunt mai machiavelici decat Machiaveli.
Ce spunea Machiaveli (1469-1527)?

Cine nu manipulează, acela va fi manipulat”.

Lichelismul, demagogia, machiavelismul, duplicitatea, individualismul funcţionează astăzi foarte bine în rândul politicienilor care fac totul de paradă şi de ochii lumii. Puterea îi ameţeşte. Îi fascinează. Cu cât eşti mai hrăpăreţ, cu atât mai bine acceptat în jocul politic. Iar noi, simpli muritori de rând, primim doar promisiuni, trageri de timp, amăgiri. Manipularea rămâne deseori singura posibilitate lăsată celor care nu pot obţine ceva prin exercitarea puterii şi nici opunându-se forţei exercitate de altcineva.

În psihologia modernă se utilizează termenul de machiavelism ca atitudine, desemnând tendinţa de a manipula comportamentul altora în vederea atingerii propriilor scopuri, precum şi termenul de personalitate machiavelică, ce se caracterizează prin atitudinea aceasta. Machiavelismul este dispoziţia de a percepe şi a trata indivizii ca pe obiecte ce pot fi manipulate, pentru a atinge un scop.

 În pofida înţelesului peiorativ care i se dă termenului de „machiavelic”, acesta nu este altceva decât „o recunoaştere a psihologiei umane, un consens şi înseamnă pragmatism”

MACHIAVELÍSM s. n. Comportare, acțiune vicleană, perfidă; perfidie, machiaverlâc, rea-credință.
MACHIAVELÍSM s.n. Teorie politică expusă de Machiavelli; politică ce uzează de orice fel de mijloace pentru a-și atinge scopurile. ♦ Purtare lipsită de scrupule; reacredință, perfidie, viclenie.  cf. Machiavelli – om politic, scriitor și istoric italian].

Nu vi se pare ca dupa aceste  prerogative suntem noi  acum manipulati ? Nu traim noi pe pielea noastra acesta dogma imbecila ? Nu noi suntem supusi acelorasi precepte?
Cum sa ne  derobam ce aceasta  crima la care suntem portasi prin indolenta, impotriva noastra oameni  blanzi si toleranti ?
De ce numai noi facem acest lucru, adica  plecam capul? Capul plecat  sabia nu-l tai, dar paste iarba. De ce sa ramanem noi pascatori de iarba, de ce sa nu avem demnitate ? Cine ne opreste ? Un betiv cu parasuta lui, impreuna cu gasca de lichele criminala si tradatoare de tara ?
Cromwell (1599-1658) " Praful de pusca sa fie la loc uscat".

Niciun comentariu: