marți, 17 ianuarie 2017

Josephine Baker

Senzational interbelic - Perla neagra la Bucuresti

     
Perla neagra-Regina tropicelor
"Perla jazului"
Josephine Baker
Cel mai mare star al lumii, cea supranumită de presa mondială “Regina tropicelor” sau “Perla neagră” a fost invitată la București în anul 1928 pentru a juca într-un sepctacol de cabaret. Senzațional, nu-i așa? 

Josephine Baker


Josephine Baker s-a născut în America, în anul 1906, într-unul dintre cartierele sarace din Saint Luis, fiind fiica unui producator evreu de instrumente muzicale și a unei spălătorese de culoare. A jucat începînd de la vîrsta de 13 ani pe scena teatrului "Booker Washington Theatre" din Saint Louis. Mai apoi, când avea 16 ani, a început să apară pe scenele teatrelor de revistă din Philadelphia și New York. Descoperită de poetul german Karl Gustav Vollmoeller, Josephine Baker a ajuns în scurt timp să se bucure de succese răsunptoare pe marile scene din Paris și Berlin. 

Josephine Baker
De altfel faima mondială a dobândit-o în Franța, acolo unde s-a stabilit definitiv în anul 1925 (a părăsit Statele Unite datorită segregației rasiale). Debutul la Paris a avut loc în anul 1926, în spectacolul  “Revue negre”, pe scena pariziană Champs-Élysées. Figura extrem de exotică a “anilor nebuni și ai charlestonului”, cea care apărea în spectacolele de cabaret mai mult goală decât îmbrăcată, doar cu niște frunze de palmier în jurul taliei, a devenit marea răsfățată a publicului din toate marile capitale europene. Șlagărele cântate de ea, precum "Paris, mes amours" sau "J’ai deux amours, mon pays et Paris", erau fredonate pretudindeni.În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Josephine Baker a început să lucreze pentru Rezistenţa Franceză, mai precis pentru serviciile de informaţii ale generalului de Gaulle: a transmis documente ale rezistenței franceze în țările ocupate de Germania. Ordinele erau scrise cu cerneală simpatică pe partiturile ei. A lucrat de asemenea ca asistentă în cadrul Crucii Roșii și a devenit sublocotenent în armata franceză. Josephine Baker a fost prima americancă ce a primit o importantă distincție militară franceză: Croix de Guerre. Josepphine Baker a murit în anul 1975, la Paris.                                                               

Josephine Baker la București

Rezistenta franceza-spion
Miss Baker in uniforma 
de sergent francez
Așadar acest superstar - cunoscut de publicul bucureștean de pe ecranul sălilor de cinematograf - a venit în România în anul 1928. Impresarul: nimeni altul decât marele Constantin Tănase, patronul teatrului Cărăbuș. Suma angajată a fost una enormă pentru acele vremuri: 100.000 lei pentru fiecare spectacol. În revista "Negru pe alb" scrisă de A. de Herz, N. Kirițescu și N. Vlădoianu, Miss Baker cânta, dansa (alături de alte 16 dansatoare) și entuziasma publicul bucureștean. Au fost două reprezentații. Regia vizitei în București a fost una pe măsura starului: a ajuns în Gara de Nord cu Orient Expresul, a fost preluată de Constantin Tănase și plimbată prin centrul Bucureștiului într-o trăsura deschisă (pentru a închide gura cârcotașilor și a celor care nu credeau că va cânta și dansa la Bucureşti). 


Josephine Baker în celebra 
trăîsurică trasă de un struț
Lumea se inghesuia să vada “minunea de abanos”. Un martor interbelic consemna: “Deodată, prin dreptul Capșei, zăresc (și mă frec la ochi), o tânără negresă purtând pantaloni. Haida-de! O fi fenomenu-acela, cum îi zice? A, fata morgana… Nu, nu-i fata morgana, e fata tropicală de vreme ce o cheamă Josephine Baker și coboară dintr-o trăsurică ancorată de un struț și așază în fața struțului un pumn de alune cojite și pășește în Capșa și bea un mazagran într-o societate mie-n sută virilă și fâlfâie, și se unduie, și glisează dinaintea privirilor cloroformizate ale clienților și trecătorilor care uită să mai petreacă (…)” ("După București potopul…" - Mircea Constantinescu – ed. Biblioteca Bucureștilor – 2001).

Cronica spectacolului din București din “Adevărul”, numărul din 5 iunie 1928, consemna astfel evenimentul: “Spectacolele companiei Cărăbuș" au început sâmbătă seara la “Eforie” din cauza ploii și frigului. S'a reprezentat “Negru pe alb" de Puck, Nick și Ramos, trei autori de reviste bine cunoscuți și reputati. Spectacolul de acum de sub conducerea d-lui C. Tănase a fost denumit însă “fantezie musicală și coregrafică". Succesul a fost al Josephinei Baker, care a executat, cu o grație și o agilitate extraordinare, dansuri pline de fantezie. Dar pe lângă dansurile care i-au creat celebritatea mondială, Josephine Baker s'a produs și în câteva cantece. Și a cântat sugestiv, frumos și expresiv cântece nespus de triste, pline de melancolie, formând astfel un interesant contrast cu dansurile”.

Josephine Baker a revenit în România abia 40 de ani mai târziu, la festivalul de la Brașov – "Cerbul de aur" – în anul 1970. Un mare succes și atunci...

La Brașov în 1970 - pe scena 
festivalului "Cerbul de aur"

Niciun comentariu: