miercuri, 10 mai 2017

O himera


Foto: Filozoful Socrate 470 i He- 400 i Hr.
A foat condamnat la moarte pentru "coruperea tinerilor".El a fost obligat să bea o fiertură otrăvitoare de cucută.
Socrate își dedică ultimele clipe conversației cu prietenii săi pe tema nemuririi sufletului, iar cuvintele sale au fost păstrate de Platon în Phaidon. Socrate se îmbăiază pentru ultima oară și refuză să aștepte ca soarele să fi dispărut cu totul la orizont înainte de a bea otravă. Apucând cu o mână sigură vasul cu cucută, el sorbi fără ezitare sau repulsie băutura mortală. Criton, îi sunt dator lui Asclepios un cocoș, vă rog să nu uitați să i-l dați, acestea au fost ultimele sale cuvinte. Socrate îl roagă pe Criton să aducă o jertfă zeului medicinei drept mulțumire că i-a vindecat sufletul de boala de-a fi fost unit cu un trup.

Mesajul lui Socrate

Gândirea socratică gravitează în jurul cunoașterii de sine - Gnothi se auton. Esențială pentru om este capacitatea sa de a intra în relație de dialog, Socrate punând pe prim plan sufletul iar nu corpul. Pentru Socrate, cunoașterea propriei noastre ființe și a destinului acesteia se realizează pe două căi:
  • mediat, pe cale oraculară, prin metode mantice, divinatorii;
  • directă, prin cunoașterea de sine, care invită la contemplarea interioară, la introspecție, acțiune posibilă datorată intervenției daimonului.
Socrate a fost primul gânditor care a luat ca obiect al meditației sale ființa umană. Începând cu Socrate, omul devine în mod exclusiv o problemă pentru el însuși. "Persoana ta este sufletul tău" spunea Socrate.

După 2500 de ani

Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis.
Intamplator am vazut la tv.  mai multe emisiuni despre instaurarea democratiei pure in Grecia. Am fost uimita cand am constatat ca  sunt pedepsiti prin anihilare acei care in politica, in discursuri, plictisesc publicul fiindu-le aplicate si pedepse corporale. Azi am vazut cum si sportivii  care au un comportament noncombat sunt  descalificati si pedepsiti.
La noi acesti imbecili care ne conduc de 27 de ani, au practicat aceleasi metode, adica nu au facut nimic pentru noi, doar au furat pentru ei.
Noi romanii am fost pentru inceput uimiti, scarbiti si acum de  15 ani plictisiti.
Cand vor fi pedepsiti prin scoaterea de la cascaval neasteptand pana cand  institutia divina va hotara ca, si-au batut destul joc de noi si ii vor lua la ei, dar nu in ceruri ci, in iad.
Cu cat aprofundez instaurarea democratiei in Grecia si ajungerea la un grad superior acum 2500 de ani, cu atat  vad cu cate milenii suntem noi societatea de azi  europeana in ansamblul ei, in urma si ma gandesc cate secole sau milenii vor trebui ca sa-i ajungem pe grecii de atunci. Dar prostia, dorinta de a avea un tatuc prin Rege si Imparat si mai ales prin coruptie, a erodat toate pornirile intelepte, dovedind o gandire superioara a acelora care, erau lasati sa gandeasca cu creierul lor dezinhibat de orice naluciri. Odata ce a inceput spalarea creierelor, s-a produs scurt circuitul necesar si ne-a adus in comuna primitiva. Ce este de facut ? Acum nimic caci, aceasta intoarcere a istoriei nu se face cat ai bate din palme dupa vointa unuia sau altuia, asta va dura un timp nelimitat, caci oamenii vor alerga dupa o himera, o fata Morgana pe care sa o apuce macar de pulpana rochiei. Imi pare rau sa fac apel la comunisti dar stiti cum se  faceau invatamintele politice, o permanenta revolutie  pentru progres si mentinerea cuceririlor comuniste. Asta trebuie sa fie pentru societatile omenesti de acum incolo, o permanenta revolutie, un tel pentru apropierea de  perfectiune neajunsa niciodata,
Dar in Grecia antica era la putere meritocratia si nu nepotismul.
Ce este mai interesant este ca, am vazut ca primii ani de dezvoltare a tinerilor greci unde isi desavarsau  conditia fizica si mentala se numea "gimnaziu", care inseamna "in pielea goala" , care ii scapa pe tineri de orice inhibitii si se puteau concentra asupra invataturii si exercitiilor fizice performante, pentru a deveni luptatori de temut..

Niciun comentariu: