vineri, 6 octombrie 2017

D-nul si D-na Cris

Foto sus:Vlad Georgescu si Ioana Magura Bernard la Europa Libera si jos Ioana Magura Bernard, vocea feminina a Europei Libere.

In articolul precedent va spuneam de simpatia romanilor fata de armata germana in al 2-lea Razboi Mondial.
Simpatia nu era gratuita.
Domnul Cris fusese contabilul sef al Rafinariei Ploiesti de la in fiintarea din 1936, si impreuna cu Doamna Cris sotia sa constituia un exemplu de moralitate.
Cand m-am angajat la 1 iulie 1966, la birouri unde lucram, se aduceau bluze din fire sintetice in diferite culori lila, bleu, roz, lucrate la masina de tricotat in modele tip fagure de miere.
Mi s-a spus ca Doamna Cris, le facea pentru asi intregi bugetul format doar din pensia D-lui Cris. Am vrut sa o cunosc pe doamna Cris si am fost invitata la dansa acasa si acolo am vazut multe fotografii cu Sanda Taranu si Nicolae Taranu, ai caror nasi de cununie erau.
Sanda Taranu impreuna cu Ioana Magura Bernard, au fost printre primele prezentatoare ale Televiziunii Romane, chiar de la infiintare in 31 decembrie 1956 Sanda, Ioana mai tarziu.
Ioana Magura Bernard dupa "fuga" din Romania s-a casatorit cu Noel Bernard directorul  de la Europa Libera.

E primul interviu pe care-l iau Ioanei Măgură Bernard. Cu toate că mi-a cerut să ne tutuim, n-am fost în stare. Cu o legendă, fie ea și în viață, nu te bați pe burtă. Am văzut-o și ascultat-o mai întîi la Televiziunea Română, cînd eram puști. Apoi doar am ascultat-o, mulți ani, la Europa Liberă. Cînd am văzut-o la București, după 1990, am avut senzația că timpul o luase înapoi. O vedeam, ca prin miracol, pe Ioana Măgură pe care o știam din copilărie.(Catavencii)
Nicolae Taranu sotul Sandei Taranu, era tenor la Opera Romana.
Revenind la oile noastre fam.Cris au avut o casa mare si fatoasa in Barcanesti, langa Dispensar. In perioada de care va vorbesc au vandut casa si s-au mutat in  Ploiesti la blocurile de la Gara de Sud, asta pentru ca, nu mai puteaun munci legumele in gradina lor( cand se coceau la dansii erau si in piata gata coapte) si nici florile. D-nul Cris abia mergea cu bastonul.
In timpul razboiului casa a fost rechizitionata pentru  Comandamentul Armatei Germane, din zona unde erau incartiruiti ofiterii nemti.
Fam.Cris mergea des sa vada cum se intretine casa, sa nu fie bombardata cumva si erau de fiecare data primiti frumos. Ofiterii nemti erau politicosi si dansii erau multumiti. Dar cand s-au intors armele impotriva nemtilor, imediat dupa ce Regele Mihai s-a adresat prin radio poporului roman, la ora 10 seara, in ziua premergatoare zilei de 23 august 1944, nemtii au disparut cu arhive cu tot si imediat in locul lor au venit ofiterii rusi. Situatia nu a mai fost acolo ca inainte si la venirea sotilor Cris care nu au fost bine primiti si neinvitati alta data,au vazut ca deja casa se degradase, traia ca in grajd ofiterimea sovietica si lucru de neinchipuit isi faceau nevoile in colturile camerelor. Dar poate erau bombardamente, caci americanii cu avioanele lor Liberatoare,bombardau rafinaria si nu puteau iesi din casa.
Dar asta era diferenta intre ofiterii armatei germane si cea sovietica. Fam.Cris nu a mai venit  si s-au mirat  cum puteau sta in mirosul de urina si fecale.
Dupa razboi si-au reluat casa inapoi dar, a fost refacuta aproape in totalitate pentru ca in casa  chiar cu toata tencuiala data jos, era un miros de wc.public. Acestea sunt doar cateva franturi de amintiri despre discutiile cu familia CRIS, OAMENI STILATI, DE LA CARE AVEAI MEREU CE INVATA.Imi pare rau ca i-am cunoscut foarte putin. Imi aduc aminte ca doamna Cris, mi-a aratat cum pastreaza ouale proasptete pentru iarna (cand erau mai scumpe), le invelea in ceara topita! Eu nu am facut asta niciodata. Cumparam la pretul care era in momentul respectiv.
PS.Ar mai fi cate ceva de amintit dar, iar va plictisesc...!Am vrut sa vedeti numai diferenta de educatie la doua armate!

Niciun comentariu: